Tuesday, June 30, 2009

SeMaNGaT BaLeK..HoHo~

Alhamdulillah..

Muktamar KPIJ telah berlangsung dengan jayanya di Masjid Jamek Bagan, Rengit, Batu Pahat, Johor pada 28Jun2009 yang lalu..tahniah&takziah buat exco2 pusat KPIJ yang baru ditaklifkan terutamanya Abang Khairullah yang telah ditaklifkan menjadi chip..kui3..

Tak sangka dapat bertemu dengan kakakku Akma dan kakakku Syafafwati yang sanggup datang jauh2 dari KL..huhu..gedik tol aku mase jumpe dorang..keh3..

Paling x sangka dapat bertemu si montel Izwan..wah3 budak ni..cuti 3 bulan buat ape ntah kat umah..makin tembam seh..dan die berazam untuk meguruskan badannya di Gombak nanti..yeah~chaiyok!tahniah atas laptop baru anda..leh pinjam?ki3..

Si tembam Izwan ini juga r yang telah mengkelam-kabutkan aku di petang yang damai itu..aku dah rancang untuk ke muktamar tersebut pada pagi ahad tapi disuruhnya aku datang juga petang tu..ingatkan malam tu nak mintak kemas ape2 ke..hampeh xde..siap buat aku tunggu kat masjid 2jam..amboi..

Tapi ade hikmahnya..sib bek ade hikmahnya..kalau x..x tenang r ko izwan mon***..hik3..hikmahnya aku dapat mengemas bahagian muslimat..aku lipat telekung,sejadah..siap asingkan lagi..2 kalau ade penyapu 2 lame dah bersih berkilat2 tempat 2..ye r,2 jam tunggu kan..aku sempat tido bangun tido balek bangun balek tau..main game asik menang je..aiyak..dan aku paling gembira apabila dapat bersua dengan adikku Fiqa dan adiku Azimah daripada Nilai..sanggup dorang datang dari jauh2..hu..terharu tol..dapat aku berusroh dengan adikku Fiqa sehingga jam 5pagi..ya Allah..rindunya aku akan suasana hari tu..tapi 2 r..menyengguk r aku mase ucapan dasar muktamar..ki3..alhamdulillah kak Milah ade kat sebelah rajin mengejut..kui3..macam-macam yang aku bincangkan dengan adikku Fiqa..macam-macam ilmu yang aku dapat hari tu..alhamdulillah..maceh dik..

Muktamar berjalan seperti biase..cume bese r..aku pun x pasti r..aku ingatkan aku je yang x suke wat format2 laporan..habis kelam kabut muktamar PKPIM PJ hari tu aku buat..rupe2nye kakakku Sarah dan abangku Khairullah pun lebih kurang same je..hahaha..x tau la aku je ke yang x suke format ke atau memang sume orang Johor x suke..hahahaha..leceh kan?kui3

Bertemu dengan kakakku Syafafwati juga tidak aku lepaskan peluang ini..hari tu die bergambar dengan pengasas Sister In Islam..mesti banyak yang die dapat..aku pun mendengar ceritanya dengan penuh khusyuk..hmm..bagus ahli-ahli SIS ni..telah dikajinya semua hadith2 dan al-Quran..aku confirm kalah kalau nak berdebat dengan dorang..cume 2 la..pemikiran mereka terlalu liberal..pesan kakakku Syafaf..kalau nak lawan dorang,penuhkan dulu ilmu di dada 2..aku x berniat pun nak berlawan..kite kan sesama Islam..pastinya aku hendak berdiskusi dengan mereka secara baik tentang kebanyakkan pemikiran mereka itu yang kebanyakkannya telah lari dari landasan yang sepatutnya..timbul pula kisah HELWANI GAMIS yang pada awalnya mencadangkan usul untuk mengharamkan SIS kemudian menukar kembali kenyataan 'haram' kepada cadangan untuk SIS menukar namanya kepada nama yang tidak berunsurkan Islam..huhu..yang ni aku xnak komen..berleter kakakku Akma..aduhai~..lain kali nak buat ape2 fikir dulu..SIS 2 mad'u kite..jangan sesekali buat sesuatu untuk menutup pintu da'wah kita pada mereka..silap hari bulan kite yang didakwahnya..kui3..Kak Syafaf juga kagum dengan semangat SIS yang sangat mempertahankan wanita..ha,yang 2 kite boleh contohi..alhamdulillah..dapat ilmu lagi..huhu..

Makan..xleh lari dah dari KPIJ..huhu..sekarang ni musim buah rambutan dan pulasan..alhamdulillah kenyang makan buah kat sane..jadi pesta buah dah..mengamalkan diet yang sihat..yeah~

Agak rugi rasanya tidak dapat ke kursus jenazah pada keesokkan harinya..Muazan mule r jeles2kan aku..xde maknenye setakat jeles x dapat pulasan..haha..aku pulang awal..hal ini demikian kerana..haha..aku fikir tiada muslimat untuk menemaniku..dah siap2 kemas beg ni..rupa2nya kakakku Sarah,kakakku Balqis dan kakakku Milah stay..aiyak..xpe la..aku pulang gak kerana baju kotor telah bercampur dengan baju bersih..xde baju dah nak pakai..huhu..

PETANDA SEMANGAT KEMBALI

Hari ini aku lepak2 kat pasar..dapat bertemu dengan abangku Farid..susah nak jumpe abang kesayanganku ini selepas die pindah rumah..keh3..kami makan tengahari bersama..die bising apabila apa yang aku beli tidak kena denganseleranya..kui3..beli r sendiri..banyak lak cengkadak..die memesan air milo tabur..pada asalnya mak aku memerliku..katanya di rumah aku sorang sahaja yang sibuk memboikot milo..dalam hatiku..eleh..sebab aku sorang boikot,1 rumah takut gak nak beli milo..keh3..aku diam saja asalnya..tapi dorang mula membakarku dengan ayat dorang..dorang mane r setuju dengan boikot2 ni..katenye nanti orang xde keje r..ceh..itu je alasan..aku ape lagi..2 2 aku tembak dengan hujahku mengapa aku boikot milo..ha amek..2 2 senyap..malas nak layan aku katanya..ki3..ye la 2..pada hal mati kata2..kalau nak disenaraikan mengapa perlu boikot dengan mengapa x perlu boikot pastinya mengapa perlu boikot paling banyak..nah,sekarang..nak boikot atau tidak..yeha~aku menang..2 r..jangan dicabar jiwa anak mudaku..kan dah kena..ki3..semangat aku debat dengan dorang..semangat gile..ye r..dah nak balek kampus r katekan..hahahhaha...gombak!!!!!

setelah mereka kalah dengan perdebatan kami..aku berangan..baru aku sedar..betapa istiqomahnya aku dalam pemboikotan ini hasil tarbiyyah yang aku terima di kampus..mengenang sahabat2 yang sangat bersemangat tiada berkesudahan memboikot,aku manjadi kuat sekali..alhamdulillah kerana aku dipertemukan dengan sahabat2 yang berkehendak kepada Tuhan..mak..x perlu risau anakmu ini..dia dikelilinggi sahabat2 yang berkehendak kepada Tuhan..

p/s : multaqa' nuqaba'..nak g x ye..mak memeningkan aku..kejap bagi..kejap x bagi..huhu~..sayang mak..blogger-emoticon.blogspot.com

4 luahan:

NUR ZATIL ILHAM KAMARUDDIN said...

is jom la pegi multaqa' nuqaba'...nnt susah nk jumpe dah...

da_freakerz said...

hah !!..
mula la publisitikan nama aku ekh!!

x per..xper.. kat gombak aku kurus r..

biasa la cuti, makan kat umah x pk nak bajet2..keh3..

innii said...

kpd zatil :
huwa!!!!!!zatil tipu!!!x datang pun..merajuk r cam ni..

kpd da_freakerz :
huhu..no komen..2 ade r publisiti y ikhlas dr aku..hui3..

kelambuharimau said...

bakat dan kesungguhan yang ada elok diterapkan dengan nilai2 murni